Arbeidsbemiddeling

Arbeidsbemiddeling

De bemiddelaar helpt beide partijen om overeenstemming te bereiken over alle kwesties – inclusief lonen, uren, werkregels en meer – door aandachtig te luisteren naar de standpunten van beide partijen en vervolgens de deelnemers te helpen bij het zoeken naar oplossingen die voor beide partijen voordelig zijn.

Het proces is over het algemeen minder formeel dan een gang naar de rechtbank en wordt vaak binnen één vergadering afgerond. In tegenstelling tot een rechtszaak is bemiddeling vertrouwelijk voor alle partijen en zijn de resultaten niet onderworpen aan openbare registers of de uitspraak van een rechter. Als er een schikking wordt bereikt, wordt dit vastgelegd in een document “Bemiddelde overeenkomst” en ondertekend door alle partijen.

Bemiddeling kan met name nuttig zijn in zaken met betrekking tot arbeid en werkgelegenheid, zoals klachten, geschillen over uitkeringen of beëindigingen en claims inzake seksuele intimidatie. De procedure is echter niet geschikt voor sommige soorten geschillen, zoals discriminatie. Het EEOC heeft specifieke procedures om met deze situaties om te gaan.

Voordat een bemiddelingssessie begint, zal de bemiddelaar gewoonlijk elke deelnemer afzonderlijk ontmoeten om hun deelname aan het proces te bespreken en hun vrijwillige inzet te bevestigen Home – Mediator Dordrecht, The Oak Tree Mediators. Dit is ook een kans voor de bemiddelaar om meer inzicht te krijgen in de onderliggende redenen van het conflict.

Na de eerste gezamenlijke ontmoeting kan de bemiddelaar extra besloten ontmoetingen plannen met elke partij of beide partijen (bekend als caucuses) en/of kan doorgaan met het doen van aanbiedingen en tegenaanbiedingen tussen de twee partijen. Het uiteindelijke resultaat van een arbeidsbemiddeling is een document waarin alle door partijen overeengekomen punten op hoofdlijnen staan.

Klik hier: The Oak Tree Mediators